Zasady diety wątrobowej

Nasza codzienna dieta i sposób odżywiania się, sposób codziennego życia wpływa na bardzo wiele różnych aspektów. Tyczy się to zarówno przedszkolaków jak i dorosłych. Na pewno wpływa na nasze zdrowie, wpływa przede wszystkim na naszą wątrobę. O ten organ należy bez wątpienia w sposób szczególny zadbać, a w sytuacji, gdy mamy do czynienia ze stwierdzonym uszkodzeniem wątroby, gdy mamy do czynienia z jakąś konkretną chorobą związaną z wątrobą, to na pewno konieczna będzie do zastosowania typowa dieta wątrobowa. Czym jest i na czym polega? Postaramy się w kilku słowach przybliżyć to, na czym polega ten rodzaj diety.

Przyjąć dobre zasady

Tu chodzi o stosowanie konkretnych produktów, ale nie tylko. Na pewno bowiem chodzi także o to, aby przyjąć określone zasady. Mowa o tym, aby ograniczyć spożywanie tłuszczów oraz błonnika. Nie musimy eliminować ich całkowicie, ale na pewno warto postawić na olej słonecznikowy, na masło czy też na olej sojowy. Nasze posiłki powinny być bogate w białko oraz węglowodany, powinniśmy spożywać mniejsze porcje, ale znacznie częściej. Optymalna ilość posiłków spożywanych każdego dnia to 4 lub 5 i tego elementu powinniśmy się bezwzględnie trzymać. Zdecydowanie powinniśmy postawić na gotowanie na parze lub w wodzie lub ewentualnie na potrawy duszone bez tłuszczu, względnie pieczone w folii. Stosując się do tych zasad, będziemy mogli mówić o prawidłowej diecie wątrobowej.

Zalecana i odradzane potrawy

Mówiąc o diecie wątrobowej będziemy chcieli wskazać na konkretne produkty, których powinniśmy unikać oraz na te, które powinniśmy stosować w naszej codzienności. Do tych pierwszych zaliczamy:

  • czekolady, torty, kremy,
  • alkohol,
  • papryka, cebula, czosnek, kapusta,
  • rośliny strączkowe,
  • potrawy w occie,
  • śmietana,
  • kawa, coca-cola, napoje gazowane.

Natomiast na pewno powinniśmy postawić na takie produkty jak:

  • ser biały, masło, twaróg,
  • chuda szynka, polędwica, parówki, zupy na wywarach warzywnych, miód,
  • kasze rozklejane, kasze na sypko,
  • pieczywo żytnie i pszenne z niskiego przemiału,
  • drobne makarony, lane kluski,
  • chude mięso i ryby gotowane w wodzie, w warzywach

To oczywiście tylko i wyłącznie niektóre z propozycji produktów, na które powinniśmy postawić stosując dietę wątrobową i które powodują, że będziemy mogli mówić o prawidłowej dbałości o naszą wątrobę. Nie ma żadnej wątpliwości, że nasza codzienna dieta, sposób odżywiania się powodują, że wielu z nas nie dba o ową wątrobę we właściwy sposób i odczuwa określone dolegliwości, aczkolwiek to na pewno można w każdym momencie, w każdej chwili zmienić.

🔥11

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *